Sport

RK Gračanica – Aktuelnosti

RUKOMET – RK Gračanica

Rukometa, kao i ostalih sportova, nema još uvijek zbog poznatih okolnosti. Iako se iz krovne kuće BH rukometa još uvijek nisu konkretno oglasili, izvjesno je da je ova sezona završena. Teško je vjerovati da će biti nastavljena.

Ukoliko se proglasi kraj sezone, ekipa Gračanice će završiti na 2. mjestu što je još jedan fenomenalan rezultat. Gračanica već treću sezonu drži visok nivo igre i rezultata. Nakon osvajanja 1. mjesta u Prvoj ligi i promocije u Premijer ligu, ekipa je odmah završila na 1. mjestu u regularnom dijelu takmičenja da bi u play offu izgubila od Borca u polufinalu i na kraju završila na 3. mjestu.

Ove sezone napravljen je još jedan korak naprijed. Osvojeno je 2. mjesto iako su se u taboru Gračanlija nadali da mogu do kraja ugroziti i Borac.

SLUČAJ ŠAHDANOVIĆ

Ove je sezone ekipa Gračanice također igrala na visokom nivou a sve je krenulo nizbrdo nakon pobjede u Banjaluci protiv Borca. Tada se otkrio i “Slučaj Šahdanović” a nakon toga neprestano su slijedili napadi na RK Gračanica, kako iz drugih centara moći tako i iz onih nažalost lokalnih.

I sve su to rukometaši stojički podnosili i ostali u borbi za titulu. Koliko se daleko išlo u pokušajima destabilizacije kluba, dovoljno govori i podatak da su pojedini funkcioneri Rukometnog saveza BiH otvoreno prozivali Gračanicu zbog svih poznatih a i nepoznatih “afera”. Pominjalo se čak i izbacivanje iz lige.

A šta je jedina i prava istina?

Pa to da je u dopisu iz EHF-a jasno rečeno da RK Gračanica ne snosi nikakvu krivicu u “Slučaju Šahdanović” i da je krivica prije svega i jedino u RS BiH!!!

Samo dan nakon ove, ipak lijepe vijesti, obznanjena su dugovanja klubova prema Savezu. I ovdje je Gračanica pokazala da je posljednjih sezona jedan od najpoštenijih i najorganizovanijih klubova, s obzirom da je u rubrici dugovanja pisalo – 0 KM.

Lijepe su ovo vijesti za sve istinske ljubitelje rukometa u Gračanici ali i zadatak za sve ostale dušebrižnike da se potrude malo bolje i više kako bi ugrozili ili destabilizirali klub.

Iako nažalost nemamo rukometa i utakmica, nema pobjeda, slavlja i poraza, ovo su svakako lijepe vijesti van terena kada je u pitanju RKG.

U prilogu tekst vezan za “Slučaj Šahdanović” iz kojeg se jasno vidi da Gračanica ove sezone nije imala ravnopravan tretman u odnosu na druge klubove.

EHF odlučio o “slučaju Šahdanović”: Isključivi krivac je RSBiH

Kako saznaje Sport1 jučer je na adresu Rukometnog saveza BiH stigla Odluka Evropske rukometne federacije (EHF), kojom je završen Disciplinski postupak protiv RSBiH zbog bespravnog davanja dozvole za nastup igrača (IHF regulations for transfer between federations – kršenje propisa za transfer između Federacija).

Kazna iznosi minimalnih 750,00 eura, uz detaljno obrazloženje iz koga je vidljivo da je EHF iskazao maksimalno razumijevanje i uvažio niz olakotnih činjenica po ovom slučaju iz 2016.godine. Ovaj slučaj u bh. javnosti poznat je kao “Slučaj Šahdanović”. Detaljnije, slučaj je nastao najviše 2017. godine, kada je tadašnje rukovodstvo RSBiH za transfere ovlastilo samo jednu osobu.

Kako se iz pomenute Odluke jasno vidi isključiva odgovornost i propust je RSBiH, koji da je pravovremeno podnio zahtjev za izdavanje ITC (certifikata), kako su to svojevremeno tvrdili iz RK Gračanica, ovaj slučaj ne bi ni postojao, odnosno riješio bi se bezbolno u oktobru prošle godine kada je nepravilnost i utvrđena, a Halil Šahdanović bi za svoj klub igrao i u Challenge Cupu i u nacionalnim takmičenjima. Nažalost, djelovanje odgovornih struktura RSBiH išao je u potpuno suprotnom, ispostavit će se pogrešnom pravcu.

Rezime svega je da je izrečena kazna RSBiH (sa kojom u krovnoj kući bh. rukometa mogu biti presretni), da nije postojao nikakav Disciplinski postupak protiv igrača Halila Šahdanovića od EHF-a, da nije bilo nikakvog kršenja Odluka i propisa u bilo kom takmičenju, po bilo kojoj nadležnosti od Gračanice, a samim tim nije bilo nikakvih propusta i nepoštivanja pravila od strane odgovornih lica u klubu, što su tvrdili članovi Registracione komisije RSBiH, a kasnije neprovjeravajući činjenice na potvrdili i članovi Disciplinske komisije RSBiH.

Dakle, igrač Halil Šahdanović, na čijem čelu je konstantno i nepravedno bilo meta, na osnovu dobijenog ITC-a i maila obavještenja koji je zaprimljen od EHF-a (februar 2020), kada su mu igračka prava vraćena u mandat RSBiH, stekao pravo na registraciju sa pravom nastupa, ali zbog sramnog i neistinitog tumačenja od strane Registracione komisije (još se to obrazloženje nalazi na zvaničnom dokumentu licenciranih igrača za proljetni dio sezone) da se protiv igrača vodi postupak u EHF-u (što bi bio apsolutni pravni nonsens), isti to pravo nije ostvario, premda je RSBiH uredno izdao fakturu i naplatio i registraciju i licenciranje Gračanici.

Kao olakotnu okolnost EHF upravo navodi aktivnost RSBiH da se od RS Austrije, odnosno EHF-a dobije ITC (to je na kraju urađeno na inicijativu Gračanica), te činjenica da je ovo prvi slučaj kršenja propisa od strane RSBiH.
Sreća da slučajevi Ede Mehinagića (RK Maglaj) i Nikole Primorca (Izviđač) nisu poprimili druge dimenzije i medijsku pažnju kao “Slučaj Šahdanović”, nego su elegantno završeni bez “tumačenja” Registracione komisije i angažmana Disciplinske komisije. Gračanica je očigledno u ovoj sezoni imala “poseban tretman”. Nadamo se da će ukoliko nakon svega sami (ne svi naravno) ne odstupe sa funkcija kojima očigledno nisu dorasli, čelnici RSBiH konačno poduzeti mjere i izvršiti smjene nesposobnih članova izabranih komisija kako bi se stalo u kraj samovolji i neznanju koja je mogla dovesti u pitanje regularnost cjelokupnog prvenstva.

https://sport1.oslobodjenje.ba/muski-rukomet/ehf-odlucio-o-slucaju-sahdanovic-iskljucivi-krivac-je-rsbih/185632?fbclid=IwAR2Zc2zaj9ygsgiB2MnnjTnjww0q5zE1rCRb9Xz5Jlina_q5-S4isppljyM

Koliko su dužni klubovi iz Premijer lige?

Klubovi Premijer lige BiH, na ime kotizacija, prijelaznog roka, licenci, članarina i kazni, Rukometnom savezu BiH duguju 37.210 KM, od čega je dug u ligi za muškarce 20.225 KM, a za žene 16.985 KM, objavljeno je na sajtu Rukometnog saveza Republike srpske.

Najveći dužnici su klubovi iz Ljubuškog. Aktuelni šampion BiH u muškoj konkurenciji, Izviđač, Savezu je dužan 3.199 KM, nakon čega slijede Slavija iz Istočnog Sarajeva sa nešto malo manje od 3.000 KM, piše portal Mondo.ba.

Potpredsjednik RS BiH Marinko Umičević rekao je da se propisi moraju poštovati, te da su svi klubovi bh. elite dužni da riješe dugovanja.

“Rekao sam da se stavi na sajt Rukometnog Saveza BiH i sajt Rukometnog Saveza Republike Srpske, svi mailovi (prepiske) Rukometnog saveza BIH, da se i komesari obavijeste, da svi klubovi moraju da izmire sva dugovanja po pitanju kotizacije, kazni, prelaska igrača”, naglasio je Umičević, istakavši da će se klubovi suočiti s kaznama ukoliko ne izvrše svoje obaveze.

“Ukoliko se dugovanja ne plate u roku od sedam dana, ti isti igrači za koje se ne plati nisu više igrači u klubu već su slobodni igrači. Takođe i kazniti klubove suspenzijom, po Pravilniku što je posao komesara, ako hoće da Savez radi moraju da se i potrude”, objavljeno je u saopštenju.

Jedino Borac m:tel, Konjuh i Gračanica ne nalaze se na spisku dužnika.

SPISAK DUŽNIKA – PREMIJER LIGA BIH, MUŠKARCI:

Izviđač (Ljubuški) – 3.199 KM
Slavija (Istočno Sarajevo) – 2.994 KM
Lokomotiva (Brčko) – 2.709 KM
Sloga (Doboj) – 2.555 KM
Iskra (Bugojno) – 2.218 KM
Goražde – 2.000 KM
Drina (Zvornik) – 1.170 KM
Vogošća – 1.020 KM
Maglaj – 1.010 KM
Leotar (Trebinje) – 840
Sloga (Gornji Vakuf/Uskoplje) – 440 KM
Sloboda (Tuzla) – 50 KM
Bosna (Visoko) – 20 KM
———————————–
Borac m:tel (Banjaluka) – 0 KM
Konjuh (Živinice) – 0 KM
Gračanica – 0 KM

Slični postovi

Back to top button