Sport

Rukomet odgođen – Kaskada u Čitluku

RUKOMET – Evropski rukometni kup, 3. kolo, Gračanica, 19. i 20. 12. 2020.g.

Gračanica – Holon Yuvalim – ODGOĐENO

Danima smo najavljivali evropski rukometni vikend u Gračanici. Rukometaši su trebali odigrati dvomeč u dvorani Luke protiv izraelskog predstavnika Holon Yuvalim. Izraelci su krenuli put BiH ali su zbog vremenskih neprilika bili prisiljeni ostati u Istanbulu a posljedično tome raditi i nove testove na koronu. Zbog specifičnosti situacije, gosti su se oglasili da ipak ne mogu nastaviti svoj put i doći u Gračanicu te da prihvataju tehnički poraz. Gračanica je dakle prema trenutnom stanju prošla dalje u osminu finala Evropskog rukometnog kupa, među 16 najboljih ekipa a nakon žrijeba saznat će i protivnika. Ovo je prvi puta u historiji da će gračanički rukomet dočekati evropsko proljeće. Evo saopštenja sa zvanične FB stranice kluba:

Na našu veliku žalost dvomeč susret 3.kola European Cupa RK”Gračanica”-HC”Holon Yuvalim”, koji se trebao igrati u subotu i nedelju 19. i 20.decembra sa početkom od 18,00 sati u Gračanici, neće biti odigran.

Naime, ekipa iz Holona juče ujutro je iz Tel Aviva preko Istanbula krenula put Sarajeva.

Iz Tel Aviva je sletjela u Istanbul, odakle je bio predviđen let za Sarajevo.

Nažalost, let na relaciji Istanbul-Sarajevo odgođen je zbog guste magle i slabe vidljivosti na aerodromu u Sarajevu.

To je značilo da gosti treba da čekaju naredni let koji je po redu letenja bio danas u isto vrijeme. Međutim, to je takođe podrazumjevalo prema uputstvu putničke agencije „Pegas“ (obavješteni u 11,00 sati) da se ekipa mora ponovo testirati na PCR test budući da bi postojeći test bio stariji od 48 sati i samim tim zakonski nevalidan za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnici HC“Holon Yuwalim“, odbili su mogućnost za novo testiranje, iznijeli su svoje specifične razloge takvog stava, složili su se da tehnički izgube utakmicu i odlučili su da se danas vrate u Tel Aviv.

Osnovi razlog je činjenica da je u ekipi HC“Holon Yuwalim“ koju su sačinjavali 16 igrača i 5 članova vodstva, nalazilo 5 vojnika a služenje vojnog roka i status vojnika u Izraelu je specifično).

 Kako je objašnjeno u dopisu, u slučaju da je neko od članova sa statusom vojnika bio pozitivan na Covid-19, morao bi provesti 10 dana u karantinu u Turskoj, što je suprotno propisima Ministarstva odbrane Izraela, te gosti nisu željeli, niti smjeli da rizikuju sa novim testiranjem.

Takođe, mi smo se usmeno i pismeno obratili Graničnoj policiji aerodroma Sarajevo, uz molbu da se ekipi HC“Holon Yuvalim“ danas omogući ulazak u Bosnu i Hercegovinu uz PCR testove od 15.12.2020.g.

Nažalost, dobili smo negativan odgovor uz konstataciju da Granična policija isključivo prati zakonsku legislativu donesenu od strane Vijeća ministara i da će oni svakako raditi svoj posao u skladu sa propisanim mjerama zaštite.

Našu kooperativnost, korektnost i želju da igramo utakmice, predstavnici HC“Holon Yuwalim“ istakli su u svom dopisu EHF-u, koji smo i mi zaprimili.

Sinoć u 23,50 sati o svemu su pismeno i definitivno obavijestili EHF (Evropska rukometna federacija) i naš klub.

Danas u toku dana od krovne Evropske rukometne federacije formalno očekujemo zvaničnu obavijest o neodigravanju utakmica.

Već sinoć zvaničnici EHF-a bili su upoznati sa čitavom situacijom, te su na osnovu svih saznanja i nagovještaja od strane HC“Holon Yuwalim“ obavijestili službena lica da ne kreću na put jer su očekivali pomenuto saopštenje od strane HC“Holon Yuwalim“.

Iskreno, žao nam je što se ovaj dvomeč završio na ovako nepopularan način.

U proteklom periodu napravili smo opsežne pripreme da sve protekne u najboljem redu i da na terenu izborimo evropsko proljeće.

Međutim, zaista ni na koji način nismo mogli predvidjeti, niti uticati na ovakav rasplet situacije. Na kraju zahvaljujemo se svima koji su nam u proteklom periodu pružili podršku i bili spremni pomoći u vezi organizacije ovih utakmica.

Na ovaj način RK”Gračanica” Gračanica,  se plasirala u 1/8 finala European Cupa, premda bi bili sretniji da smo taj uspjeh postigli na terenu – navodi se u saopštenju za javnost RK Gračanica.

U međuvremenu je stiglo i zvanično obavještenje iz EHF-a u kojem se potvrđuje da je Gračanica prošla dalje među 16 najboljih ekipa u takmičenju.

ULAZNICE PODRŠKE

Svima onima koji su kupili ulaznice putem tekućeg računa sredstva će u punom iznosu biti vraćena, a svi oni koji su kupili ulaznicu na prodajnim mjestima, moći će uz priloženu ulaznicu refundirati sredstva kod sekretara kluba Zajima Kujundžića (+387 603317214).
O svemu opširnije na FB stranici rukometnog kluba.
————————————————————————————————————————–

FUTSAL – Premijer liga BiH, 9. kolo, Čitluk, subota, 17:00 h

Brotnjo – Kaskada

Osim rukometaša jedini su još uvijek ostali aktivni malonogometaši Kaskade. Oni u posljednjem kolu prvog dijela sezone gostuju u Čitluku kod Brotnja. Utakmica se igra u subotu od 17 sati.

Kaskada u utakmicu ulazi sa pobjedom u prošlom kolu na domaćem terenu protiv Policajca. Nalaze se na 6. mjestu sa 10 bodova ali imaju npr. samo 3 boda više od pretposljednje Sloge. Kaskada loše igre u gostima i teško je očekivati neki dobar rezultat za miran odlazak na odmor. Domaćini se sa druge strane nalaze na 3. mjestu, odmah iza Mostara i Salinesa i sigurno i oni imaju jaku želju da eventualnom pobjedom na domaćem terenu zaključe polusezonu u vrhu tabele.

Bitna utakmica za oba tima. Mi Kaskadi želimo sreću i uspjeh.

9. kolo:

 • Brotnjo – Kaskada
 • Seljak – Sarajevo
 • Bosna K. – Salines
 • Policajac – Mostar
 • Sloga – Zrinjski

Tabela:

 1. Mostar  24
 2. Salines  18
 3. Brotnjo  13
 4. Zrinjski  12
 5. Sarajevo  11
 6. Kaskada  10
 7. Bosna K.  9
 8. Policajac  7
 9. Sloga GVU  7
 10. Seljak  4

Slični postovi

Back to top button