Sport

Težak poraz rukometaša u Rusiji – Neva:Gračanica 33:21

RUKOMET – EHF European Cup, 1/8 finala, 1. utakmica, St. Petersburg, Rusija, subota, 13.2.

Neva St. P. – Gračanica  33:21  (16:8)

Ekipa Gračanice je doživjela visok, ubjedljiv poraz u prvoj utakmici 1/8 finala Evropskog rukometnog kupa u gostima od ruske Neve iz Sankt Petersburga. Završilo je 33:21 za domaćine, poluvrijeme 16:8. Iako su prije susreta i puta u Rusiju u taboru Gračanice bili poprilično optimistični ali i svjesni da su domaćini favoriti, potajno su se nadali dobrom rezultatu. Od toga na kraju ništa. Neva je opravdala ulogu favorita i sada uoči uzvrata u Gračanici za 7 dana ima značajnu prednost koja im skoro pa garantuje prolazak među 8 najboljih ekipa.

Domaćini su sigurno bolja, kvalitetnija, iskusnija ekipa ali ostaje dojam nakon odgledane utakmice da im je posao upola olakšao i slab nastup Gračanice. Nisu rusi odigrali neku spektakularnu utakmicu. Ne djeluju kao ekipa od koje bi vam klecala koljena ali nisu ni ekipa koja neće iskoristiti onoliki broj grešaka, poklona.

Gračanica je slično kao u prvom dijelu sezone igrala sa dosta oscilacija. Bilo je tu perioda dobre igre koji su pokazali kako se može igrati protiv Neve. Nažalost bilo je i perioda slabog, neprepoznatljivog nastupa gostiju. Puno više.

Osim početnog vodstva 0:1 sve ostalo je bilo na strani domaćina. Igrali su svoju igru. Čvrsto u odbrani 6-0 sa bedemom od nekoliko dvometraša ispred gola. U napadu su koristili svoje prilike ali i nešto slabiji intezitet igre kod gostiju. Kao da su igrači Damira Doborca izašli na teren sa previše respekta prema domaćoj ekipi.

Slabo u odbrani, jalovo i teško u napadu. Ako ovome pridodamo zaista preveliki broj tehničkih grešaka, brzopletost te odličan nastup domaćih golmana, onda se nije moglo očekivati ništa više. Zaista su golmani domaće ekipe odradili ogroman posao u onim trenucima kada je djelovalo da je Gračanica u naletu.

Prvo poluvrijeme je završilo 16:8 i već je tada bilo jasno da gosti do kraja imaju samo jedan zadatak. Spasiti što se spasiti da i održati koliko-toliko aktivan rezultat. Nažalost nisu ni to uspjeli. U pokušaju da smanje razliku, napravili su zaista veliki broj grešaka koje su domaćini samo koristili. Neva je dobro rasporedila svoje golove. 16 u prvom poluvremenu i 17 u drugom za konačnih 33:21. Više nego ubjedljiva, sigurna pobjeda domaćina za miran uzvrat. Gosti sa druge strane imaju za čime da žale jer definitivno nisu pokazali sve ono što znaju i koliko mogu.

Ekipi želimo sretan povratak kući. Uzvratna utakmica je naredne subote, 20.2. u dvorani Luke u Gračanici.

Slični postovi

Back to top button