Događaji

U Gračanici dvije osobe testirane na Corona virus – nalazi negativni

Danas je održana sjednica Gradskog štaba civilne zaštite grada Gračanica na kojoj je razmatrano aktuelno stanje i nove naredbe Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Svako iz svoje oblasti je dao izvještaj o realizovanim aktivnostima, pa tako iz Doma zdravlja navode da je trenutno izolacija određena za 457 osoba na području grada Gračanica te da su u toku jučerašnjeg dana testirane dvije osobe za koje se sumnjalo da su zaraženi virusom Corona. Na svu sreću, oba nalaza su negativna.

Policija je takođe na terenu i provjeravaju sve osobe kojima je određena izolacija. „Ponekad osobe obilazimo i dva puta dnevno kako bismo bili sigurni da poštuju pravila“, navodi načelnik policije Safet Ibrahimović. Policijski službenici su obišli 195 lica, a 7 njih nisu zatečeni na adresi. Kontrolisani su i ugostiteljski objekti za koje se sumnjalo da rade uprkos naredbi.

Crveni križ grada Gračanica je oformio svoj štab te obezbijedio 8 volontera koji će obilaziti socijalno ugrožene, stare i iznemogle osobe koje se nalaze u izolaciji ili u stanju potrebe.

Komus je izvjestio prisutne da je sve spremno i da se večeras kreće sa pranjem i dezinfekcijom ulica u gradu.

Gradski štab se upoznao sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite te u skladu sa njima i svojim procjenama donio sljedeće zaključke:

  1. Traži se od Kantonalnog štaba civilne zaštite i Vlade Tuzlanskog kantona da daju precizne upute u skladu sa važećim propisima, kako i na koji način da se sklone sa ulice lica kojima je izrečena mjera izolacije, odnosno samoizolacije, a koja istu ne poštuju. Ima mnogo takvih slučajeva, a policija nema, niti zna mehanizme da ih fizički sklone sa ulice.

Za one protiv kojih se podnose prekršajne prijave i nalozi sudovi bi trebali odmah procesuirati.

Spiskove takvih bi trebalo objaviti u sredstvima informisanja, ako nije suprotno zakonskim propisima.

  1. Obavezuje se Opća bolnica „ Dr. Mustafa Beganović” Gračanica, Dom zdravlja Gračanica i Dječije SOS selo da u skladu sa Naredbom Fedralnog štaba CZ, broj: 12-40-6-148-24/20 od 19.03.2020. godine osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicama, prije ulaska u zdravstvene ustanove. Rok 31.03.2020. godine.
  1. Obavezuju se mediji da redovno i više puta informišu građane o opasnostima i provođenju preventivnih mjera u cilju zaštite građana i sprečavanja širenja novog koronavirusa.
  2. Gradski štab civilne zaštite ponovo poziva građane na poštivanje i provođenje preventivnih mjera i naredbi nadležnih organa.

Obzirom da jedan veći broj lica u izolaciji, kao i pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata ne poštuju propisane mjere, upozoravaju se da će se protiv njih primijeniti sve zakonom propisane mjere.

  1. U cilju redovnog informisanja građana u vezi sa preduzetim mjerama i stanja sa koronavirusom, ćemo redovno putem WEB stranice Gradske uprave, Radio Gračanice i na drugi način informisati građane.
  2. Obavještavamo građane da će se od večeras i u dane vikenda vršiti pranje i dezinfekcija ulica u gradu.
  3. Zadužuje se Veterinarska stanica da izvrši sve pripreme za dezinfekciju javnih objekata i javnih površina, kako bi po naredbi djelovali ODMAH..
  4. U posljednjih nekoliko dana Profesionalna vatrogasna jedinica je imala mnog intervencija na gašenju požara na otvorenom prostoru. Nažalost, danas je jedan naš sugrađanin izgubio život u takvom požaru.

Upozoravaju se građani da je Odlukom zabranjeno paljenje korova, otpadnih materija, niskog rastinja i dr. i da će se protiv svih lica koji se ne pridržavaju zabrane, biti podnesene prekršajne prijave.

  1. Odobrava se dodatna nabavka dezinfekcionih i drugih sredstava za zaštitu ljudi i materijalnih dobara ( izosan, maske, naprtnjače, rukavice i dr.) u vrijednosti od 10.000,00 KM.

O realizaciji navedenih preporuka, zaključaka i odluka izvršioci su dužni pismeno izvještavati Gradski štab i Gradonačelnika.

Slični postovi

Također pogledaj

Close
Back to top button