Događaji

U Gračanici obilježen Dan 111./221. brdske brigade

Na današnji dan, prije 28 godina, formirana je 111. gračanička brigada – vojna jedinica koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992.-1995. branila prostore Gračanice, ali i dala velik doprinos u odbrani naše zemlje, boreći se na mnogobrojnim bojištima – od Posavine i Gradačca preko Doboj Istoka, Vijenca i Vozuće, Sapne i Teočaka, pa sve do Vareša, Olova i Crnoriječke visoravni. Brigada je službeno formirana 1. septembra 1992. godine, ali se samo njeno osnivanje može promatrati kao završna faza vojnoga organiziranja na ovim prostorima, koje je započelo još u aprilu 1992. godine – kada su, u skladu s naredbom Predsjedništva RBiH o objedinjavanju svih odbrambenih formacija, uspostavljene prve jedinice Teritorijalne odbrane RBiH.

S obzirom na epidemiološku situaciju izazvanu Korona virusom, ove godine je reduciran program obilježavanja 111./221. Gračaničke brigade.

Cjelodnevni program Radio Gračanice bio je posvećen ovom datumu, a u 15:30 je upriličeno obilježavanje kod centralnog Spomen obilježja gdje se građanima obratio gradonačelnik Nusret Helić.

U revijalnom dijelu programa pjesmu “Opet će letjeti ptice”  otpjevala je Sarah Fazlić uz muzičku pratnju Tarika Hadzihasanovića.

Pored spomenika  je postavljena izložba ratnih postera koju možete vidjeti u fotogaleriji .

This slideshow requires JavaScript.

EON

Slični postovi

Back to top button