KulturaVijestiVijesti

Večeras počinju ”Ljetne večeri pod lipama Gračanice”

Večeras zvanično počinje manifestacija  ”Ljetne večeri pod lipama Gračanice” u goste nam dolazi virtuoz na gitari, Muris Varajić. Varajić je svirao od lokalnih bendova do svjetskih legendi. Nedavno je imao priliku odsvirati seriju koncerata sa jedinim živućim muzičarom iz benda Deep Purple.

„Dakle, u pitanju je jedini originalni muzičar iz benda Deep Purple, a on je i jedan od osnivača benda Whitesnake. Radi se o Ian Paiceu, čovjeku koji je bio bubnjar Deep Purpla i koji je osnivač benda sa čudnim nazivom Pur.pendicular-a. Sa njim su još i Neil Murray, bivši basista grupa Whitesnake, Black Sabbath i Brain May group, pjevač je Robby Thomas Walsh, poznat po saradnji sa Joe Lynn Turnerom, za klavijaturama je Christoph Kogler (ex Billy Sheehan), a ja sam svirao gitaru, tako da je to bilo jedno veoma važno iskustvo u mojoj muzičkoj karijeri”.

16.JULI – VIS RETRO

U subotu,16. jula uživat ćete u odličnoj svirci dobro nam poznatog tuzanskog vokalno-instrumentalnog sastava ”Vis retro”.

19.JULI – SEVDAH I KLASIKA 

Utorak, 19.jula gračanička publika će uživati u spoju sevdaha i klasike koji izvode mr. Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistica i prof. dr. Dženana Huseinagić, sopranistica. Projekat „Sevdah i klasika“ doprinosi širenju interesa i ljubavi prema umjetničkoj muzici koja obuhvata djela klasične muzike, djela kompozitora sa Balkana, ali s akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine, te sevdalinku prilagođenu i autorski aranžiranu od pijanistice mr. Dženane Šehanović Sarajlić.

EON

 

23.JULI– ČIZMA I PROLETERI

Bivši član kultne grupe Bolero Mustafa Čizmić Čizma će s Proleterima nastupati u Gračanici 23.07. Jedan je od autora sada već kultne pjesme „Grbavica“, koju je fenomenalno otpjevao Mladen Vojičić Tifa i koju mnogi smatraju jednom od najljepših muzičkih numera snimljenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je samo početak ovogodišnje manifestacije ”Ljetne večeri pod lipama Gračanice” jer u narednom periodu očekuje vas mnoštvo događaja pod pokroviteljstvom Grada Gračanica.

Slični postovi

Back to top button