Događaji

Ženski sud u Gračanici

Delegacije su posjetile Bosansku kuću i Centralno spomen obilježje

Jučer je u sali Muzičke škole u Gračanici održana javna prezentacija ideje Ženskog suda. Domaćin i organizator su bile žene grada Gračanice sa prijateljima a pored predstavnica Žena u crnom iz Beograda učešće su uzeli i Humanitarna organizacija Horizonti te svjedokinje iz Ženskog suda koje su proživile teške traume tokom ratnog perioda i koje su bile svjedoci u haškim procesima.

Ženski sud je prvi puta održan 2015. godine u Sarajevu. To je alternativni mehanizam pravde, feministički pristup pravdi. Cilj je pravda i istina sa posebnim akcentom na prava žena žrtava rata.

Gračanica je zahvaljujući aktivizmu žena iz svih udruženja, kao svojevrsnu nagradu dobila priliku da bude domaćin jednom ovakvom skupu.

Delegacije su prvo posjetile Bosansku kuću a nakon toga je položeno cvijeće i odana počast žrtvama rata na Centralnom spomen obilježju.

Od 15 sati je u sali Muzičke škole održana javna tribina na kojoj je prikazan film sa svjedočenjima žena žrtava rata a nakon toga je uslijedila diskusija.

Žene se brzo dogovore. Zločin i zločinci ne poznaju granice. Mi smo veoma brzo došle do zajedničkog datuma. Dogovorile smo da 8. decembar bude Dan žena žrtava rata u BiH. Poslale smo taj dokument u parlamentarnu proceduru ali nam je vraćen. Mi se lahko dogovorimo ali političari nikako – kazala je u dijelu svog izlaganja Mira Vilušić iz HO Horizonti Tuzla.

O ovoj temi opširnije govorimo danas (12.6.) u Infu 5 od 17 sati u programu Radio Gračanice.

Za RG govore:

  • Mira Vilušuć, Horizonti Tuzla;
  • Staša Zajević, Žene u crnom, Beograd;
  • Larisa Šuša, Lobi grupa udruženja žena Gračanica.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button