Sport

Ahmed Muratović – Gračanlija u sprintericama

Gračanica  pored epiteta „Od posla čaršija“ ima i onaj „sportski grad“ pa tako imamo zapažene rukometnu, nogometnu, malonogometnu, košarkašku ekipu ali nemamo ni jedan atletski klub. Ta činjenica nije spriječila našeg mladog sugrađanina Ahmeda Muratovića , inače učenika 9. razreda Druge osnovne škole u Gračanici da aktivno trenira i postane državni prvak. Tako je nedavno na  Atletskom pojedinačnom državnom prvenstvu BiH za dječake do 15 godina osvojio zlatnu medalju.

Ahmedu je pomogla činjenica što je ranije njegov stariji brat otišao na školovanje u Sarajevo, gdje je završio srednju školu i fakultet za sport, a nakon toga postao trener. Poznavajući kapacitete svog brata pozvao ga je prošle godine u Sarajevo na BBI Street sprint takmičenje na 50 metara gdje je Ahmed pokazao svoju brzinu i ostvario uspjeh iako nije bio u trenažnom procesu. Nakon toga njegov brat postaje Ahmedov trener i započinje trenirati sa instrukcijama na daljinu.

„ Uslovi za atletiku u Gračanici su nikakvi, slobodno to mogu reći , nemam staze, ne mogu da radim u sprintericama i tako se teže brzina razvija na betonu, najlakše je reći da nemam nikakve uslove“- kaže Ahmed i dodaje da mu je najteže trenirati kada su kišni dani, i kada često bude jedini na poligonu.

Od našeg zadnjeg susreta poslije Državnog takmičenja za dječake i djevojčice kada je pobjedio na utrci na 100 m od tada je Ahmed rušio još dva puta svoj lični rekord na 100 m te lične rekorde na 60 i 200 m.

Posljednji uspjeh je ostvario na međunarodnom mitingu “Bože Gagre” u Čitluku na kojem je zauzeo 2. mjesto izgubivši za 6 stotinki od starijeg i dosta iskusnijeg takmičara. Ipak, ono što je Ahmedu i njegovom treneru važnije je činjenica da su ostvarili plan a to je da dionicu od 100 metara istrči ispod 12 sekundi. Naime, nedavno je u Zenici uspio istrčati 12,01 s a na pomenutom takmičenju u Čitluku oborio je lični rekord za 25 stotinki istrčavši 11,76.

Ovo je u ovom trenutku daleko najbolji rezultat  mlađeg uzrasta u Bosni i Hercegovini koji našem atletičaru daje za pravo da postavi glavni cilj za sljedeću sezonu a to je obaranje državnog rekorda na 100 m za kategoriju dječaka (15) ukoliko sve bude išlo po planu.

Čestitamo.

 

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button