Nekategorisano

Danas je Svjetski dan hemofilije

Sedamnaesti april, koji se obilježava kao Svjetski dan hemofilije, pruža priliku za podizanje svijesti o ovoj bolesti, te podučava ljude o problemima sa kojima se susreću oboljeli.

U svijetu sa hemofilijom živi oko 400.000 ljudi.

Hemofilija je rijetka, nasljedna bolest koju prati sklonost krvarenju zbog nedostatka faktora zgrušavanja krvi (faktor zgrušavanja krvi VIII ili IX).

Obolijevaju samo muške osobe koje se rađaju s poremećajem, dok su žene (pre)nositeljice gena.

Manifestira se krvarenjima (unutrašnjim i vanjskim) u zglobove, mišića, meka tkiva i unutrašnje organe.

Sva unutrašnja krvarenja potencijalno su opasna po život oboljelog, a ponovljena krvarenja u zglobove i mišiće, bez adekvatnog zbrinjavanja i potpune rehabilitacije, neminovno uzrokuju invaliditet.

Rana i redovna terapija za oboljele znači normalan život bez recidiva krvarenja.

Oboljeli od hemofilije mogu živjeti potpuno normalno ako primaju lijekove, odnosno određeni faktor zgrušavanja kojim oskudijevaju.

Oboljelima se preporučuju svi sportovi, posebno plivanje, vožnja biciklom, šetanje, trčanje i tenis, a ono što bi trebali izbjegavati su kontaktni sportovi zbog mogućnosti povređivanja glave ili trbušnih organa.

Svjetska federacija hemofilije odabrala je 17. april u čast osnivača ove organizacije Franka Schnabela, koji je rođen na taj dan. Vizija Svjetske federacije hemofilije pod nazivom „Tretman za sve“ podrazumijeva da sve osobe sa poremećajima krvarenja trebaju pristup adekvatnoj brizi i tretmanu.

Slični postovi

Back to top button