Čaršija

Danas je svjetski dan sreće

Sreća traje duže od brzo prolaznog zadovoljstva, te se često promatra kao neprocjenjiva.

Svjetski dan sreće se proslavlja svakog 20. marta, proglasile su Ujedinjene nacije, a inicijator ovog prijedloga bila je Kraljevine Butan 2011. godine.

Sreća, užitak i zadovoljstvo su emocionalna stanja u kojima smo zadovoljniDefinicija sreće je jedan od najvećih psihloških problema. Predložene definicije uključuju slobodu, sigurnost, položaj u društvu, materijalna dobra, unutarnji mir i tako dalje. Moguća definicija mogla bi biti da je sreća stanje u kojem ljudi ponašanjem dolaze do suprotstavljanja vanjskim silama koje bi inače dovele do nesreće (tuge). Druga definicija govori da je sreća trajno, pozitivno emocionalno stanje koje uključuje smireno zadovoljstvo svojim životom, ali i aktivno zadovoljstvo i postignuća.

Rezultat slika za sreća

Prijedlog da se Svjetski dan sreće proslavlja svakog 20. marta je prihvaćen jednoglasno . Cilj je da se poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom osnovni ljudski cilj. Rezolucija preporučuje pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjavanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda. Baš zato se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promovisanju navedenih ciljeva i da kroz svoje djelovanje upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, odnosno obilježavanja Svjetskog dana sreće.

Ideja o Svjetskom danu sreće došla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u podnožju Himalaja, koja je svojevrsna kolijevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog vijeka uveli novu mjeru nacionalnog blagostanja koja se nije mjerila u materijalnim bogatstvima, već u osjećaju sreće u narodu, poznata kao bruto nacionalna sreća.

 

EON

Slični postovi

Back to top button