ČaršijaDogađaji

Napustio nas je pukovnik Bahrija Džananović

Jutros (ponedjeljak) nas je napustio veliki patriota, borac, Gračanlija, Bosanac i Hercegovac, pukovnik Bahrija Džananović. Imao je 61 godinu. Dženaza će biti obavljena u utorak (21.1.) u 14:30 sati a kreće ispred Šarene džamije na mezarje Šabuša.

U 11 sati će u Velikoj sali BKC-a u Gračanici biti održana komemorativna sjednica u organizaciji Grada Gračanica i boračkih udruženja.

Bahrija Džananović je prije rata završio Vojnu akademiju a radio je kao komandir veze u Divuljama. 1991. godine se vraća u Gračanicu a u aprilu 1992. godine se pridružio Armiji BiH. Bio je načelnik veze 111. brigade i načelnik štaba 111.

1993. godine je nakon formiranja 212. BOB je postao i komandant iste.

IZ GRAČANIČKOG GLASNIKA

Bahrija Džananović je jedan od prvih visokih oficira bivše JNA sa prostora Gračanice , koji se dobrovoljno javio u jedinice Teritorijalne odbrane. Svoju stručnost je pokazao u prvoj fazi rata, 1992. godine, na uspostavljanju vojnih veza na području tadašnje opštine Gračanica. Planski je izvršio uvezivanje komande teritorijalne odbrane sa vojnim strukturama opština Srebrenik. Gradačac, Lukavac, Doboj (slobodni dio) i Zonskim štabom Teritorijalne odbrane Tuzla. Izvršio je potpunu sinhronizaciju veza sa civilnim organima vlasti i uradio potrebna planska dokumenta “po vezama”. Izvršio je dogradnju jedinice veze Teritorijalne odbrane i bavio se sistemom obučavanja novih kadrova i vojnika. Kao načelnik Štaba 111. gračaničke brigade u njenom formiranju bio je jedna od ključnih ličnosti. Sa izvrsnim vojničkim znanjima ustrojio je komandu 111. brigade i njene jedinice.

Slični postovi

Back to top button
Idi na alatnu traku