Čaršija

Vis – Završen 4. po redu ljetni omladinski kamp

U nedjelju je na Visu završen 4. po redu ljetni omladinski kamp koji je je okupio mlade aktiviste iz svih dijelova BiH. Omladinci su na Visu boravili od četvrtka. Mi smo ih posjetili u subotu. Domaćin i organizator je bilo Vijeće mladih uz podršku gradske uprave.

  • Jedna od misija Vijeća mladih naše općine je afirimisanje mladih, da se uključe u društveni život zajednice kroz aktivizam. Također želimo informisati širu javnost o značaju i položaju mladih danas, te značaju aktivizma kao “alata” pomoću kojeg, mladi, kao pojedinci ili grupa mogu djelovati ka putu poboljšanja uvjeta života mladih u Bosni i Hercegovini – kazao je Kerim Grbić, koordinator kampa.

Grad Gračanica pruža snažnu podršku svim aktivnostima mladih. Kamp mladih na Visu je jedna od njih.

  • Ako ne pronadjemo načina da mlade zaustavimo od odlaska iz BiH onda se bojim da nismo uradili ništa. Tačno je to što nam mladi poručuju da oni nisu samo naša budućnpst. Oni su i naša sadašnjost, kazao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić koji je svake godine sa mladima na Visu.

 

  • Ovdje nam je prelijepo. Naučili smo puno i stekli nove prijatelje, govore učesnice kampa Jovana Jokanović iz Teslića i Medina Ramić iz Prijedora.

Cilj kampa je edukovati mlade ljude o važnosti građanskog aktivizma i građanske inicijative. Pored segmenta radionica, učesnici kampa su radili na uređenju Izletišta Vis.
Kroz protekle četiru godine, kamp na Visu okupio je na stotine mladih, iz preko 30 gradova iz cijele BiH. Omladinski ljetni kamp pruža odličnu priliku za povezivanje i razmjenu iskustava mladih iz Gračanice, ali i mladih iz ostalih lokalnih zajednica.

This slideshow requires JavaScript.

Slični postovi

Back to top button