Sport

Gračanlija Ahmed postao Državni atletski prvak na 100 i 300 metara.

Gračanica inače pored epiteta „od posla čaršija“ ima i onaj „sportski grad“ pa tako imamo zapažene rukometnu, nogometnu, malonogometnu i odbojkašku ekipu, ali nemamo ni jedan atletski klub. Ta činjenica nije spriječila našeg mladog sugrađanina Ahmeda , inače učenika 8. razreda Druge osnovne škole u Gračanici da aktivno trenira i postane državni prvak.

U nedjelju 19. maja u Sarajevu je održano Atletsko pojedinačno državno prvenstvo BiH za dječake do 15 godina. Na ovom prvenstvu zlato je osvojio Gračanlija Ahmed Muratović, član atletskog kluba Novi grad – Sarajevo.

„Konkurencija je bila jako dobra, s tim da je učestvovalo oko 30 klubova iz cijele Bosne i Hercegovine, sa preko 300 učesnika, tako da možemo reći da je konkurencija izuzetno jaka bila.“ rekao je Hasib Muratović, Ahmedov trener.

Ahmedu je pomogla činjenica što je ranije njegov stariji brat otišao na školovanje u Sarajevo, gdje je završio srednju školu i fakultet za sport, a nakon toga postao trener. Poznavajući kapacitete svog brata pozvao ga je prošle godine u Sarajevo na BBI Street sprint takmičenje na 50 metara gdje je Ahmed pokazao svoju brzinu i ostvario uspjeh iako nije bio u trenažnom procesu. Nakon toga njegov brat postaje Ahmedov trener i započinje trenirati sa instrukcijama na daljinu.

„ Uslovi za atletiku u Gračanici su nikakvi, slobodno to mogu reći , nemam staze, ne mogu da radim u sprintericama i tako se teže brzina razvija na betonu, najlakše je reći da nemam nikakve uslove.“- kaže Ahmed i dodaje da mu je najteže trenirati kada su kišni dani, i kada često bude jedini na poligonu.

Na pitanje da li pored njega postoji još zainteresovanih vršnjaka za atletiku , odgovara da bi sigurno bilo da postoji klub.

EON

Ahmed u nastavku planira trenirati i oboriti rekord za dječake i djevojčice u utrci na 100 metara , želja mu je nastaviti obrazovanje u svijetu sporta i nakon osnovne škole upisati Petu sportsku gimnaziju u Sarajevu.

Čestitamo Ahmedu koji je pokazao da se trudom zaista ostvaruju snovi, uprkos preprekama.

Slični postovi

Back to top button